ورزش های رزمی و اهمیت آنها در زندگی
ورزش کردن برای سلامتی انسان دارای فواید زیادی است و اثرات بسیار مثبت و مفیدی روی جسم و روح انسان می گذارد. طبق تحقیقاتی که انجام شده، اثرات ورزش فراتر و بیشتر از سلامت جسم انسان ها است و افرادی که به انجام ورزش های مختلف می پردازند، دارای مزیت های شناختی و ذهنی بسیار زیادی از ورزش هستند. به همین دلیل در این مطلب به تاثیر ورزش رزمی بر مغز می پردازیم و نکات مفیدی را درباره آن بیان می کنیم.
آیا ورزش رزمی در عملکردهای مغز تاثیر دارد؟
بررسی هایی که صورت گرفته، نشان می دهد که ورزش کردن بدون اینکه به سن و تناسب اندام افراد توجه شود، در بین افراد عادی و ورزشکاران رزمی تفاوت هایی دارد. بیشتر افراد آگاه هستند که ورزش قطعا در فعالیت و عملکرد مغز بسیار تاثیرات مهم و مفیدی دارد و حتی استرس را در بین افراد کاهش می دهد. زمانی که فردی ورزش می کند، هورمون شادی و یا آندروفین در مغز او ترشح می شود که حس شادی در فرد را تقویت می کند.
پس در زمان ورزش هورمون کورتیزول که موجب به وجود آمدن استرس است، کاهش پیدا می کند. اگر هورمون کورتیزول به مقدار زیاد ترشح شود، بدن از نظر ایمنی دچار افت می شود؛ پس ورزش کردن درست و اصولی باعث می شود به مغز و ریه های افراد جریان خون بهتر و بیشتری منتقل شود. این فرایند تبادل دی اکسید کربن و اکسیژن در شش و مغز افراد با حجم و سرعت بیشتری انجام می شود. طبق تحقیقات مشخص شده میزان افسردگی در افراد ورزشکار هم کاهش پیدا می کند. در ادامه این مطلب به تاثیر ورزش رزمی بر مغز بیشتر پرداخته شده و تاثیرات مثبت آن ذکر می شود.
تاثیر ورزش رزمی بر مغز و ذهن انسان
همان طور که توضیح داده شد، ورزش های مختلف رزمی هم بر سلامت جسم موثر هستند، هم سلامت روان افراد را تضمین می کنند و باعث عملکرد بهتر و تقویت مغز می شوند. از جمله تاثیر ورزش رزمی بر مغز انسان عبارت اند از:
قابلیت های شناختی را تقویت می کند
انواع مختلف ورزش های رزمی دارای حرکات پیچیده، درگیری های ذهنی و تکنیک های مداوم هستند که تمامی این عوامل توانایی شناختی را تقویت و بهبود می دهد. چرا که برای اجرای تکنیک ها و طراحی نیاز به تمرکز و تصمیم گیری های فوری است و ورزشکار باید بتواند حرکات حریفان خود را شناخته و آن را تحلیل کند تا بتواند واکنش مناسبی را ارائه کند.
با تحریکات ذهنی که در این ورزش ها رخ می دهد، مثل تمرکز و توجه به مهارت ها حافظه و حل کردن مشکلات بهتر پیش می رود و باعث ایجاد تمرینات منظم می شود. مغز به چالش کشیده می شود و عملکرد شناختی مغز هم بهبود پیدا می کند.
بیشتر بخوانید: بهترین تمرینات بدنسازی برای رزمی کاران چیست؟
تمرکز بهتر می شود
از مزیت های انجام ورزش های رزمی و تاثیر ورزش رزمی بر مغز بالا رفتن تمرکز افراد است؛ زیرا در زمان تمرین و اجرای حرکات باید دارای تمرکز خوبی باشند. این درگیری های ذهنی که در شناختن تکنیک های حریف به وجود می آید، موجب می شود که مغز حواس پرتی نداشته باشد و تمامی توجه خود را به ورزش بدهد. این تمرکز در تمامی جنبه های زندگی مانند: تحصیل، فعالیت های کاری و حل مشکلات روزمره بسیار لازم و ضروری است و ورزش رزمی آنها را تقویت می کند.
استرس کاهش پیدا می کند
یکی دیگر از مزیت ها و تاثیر ورزش رزمی بر مغز کمتر کردن استرس و افزایش توان ذهنی است. در زمان ورزش با ترشح اندورفین به کمتر شدن افسردگی و اضطراب کمک شده و خلق و خوی روانی افراد بهتر می شود. از طریق ورزش رزمی انعطاف پذیری های ذهنی تقویت شده و فرد می تواند مشکلات و چالش ها را به راحتی بگذراند.
ورزش نوروپلاستیستی مغز را بالاتر می برد
نوروپلاستیسیتی های مغز در سازگار داشتن با تغییر و تحولات و واکنش به چالش ها و تجربه های جدید اشاره می کند. در ورزش های رزمی با درگیری هایی که ایجاد می شود، اتصال های عصبی و انعطاف پذیری عصبی افزایش پیدا می کند؛ زیرا تکنیک های دشوار و پیچیده به تمرکز و هماهنگی نیاز دارند و مغز را تحریک می کنند. این قابلیت به مغز ورزشکار این اجازه را می دهد تا بتواند مهارت های جدید را مفید و موثرتر آموزش ببیند.
بهزیستی عاطفی بیشتر می شود
شاید شما هم اطلاع داشته باشید که بین سلامتی جسم و بهزیستی عاطفی ارتباط مستقیمی وجود دارد. از تاثیر ورزش رزمی بر مغز می توان تقویت بهزیستی عاطفی در افراد را برشمرد و طبق تحقیقاتی که بین سالمندان انجام شده است، افرادی که ورزش های بدنی انجام می دهند با افرادی که ورزش های رزمی مانند کاراته کار می کنند، از افسردگی خیلی کمتری برخوردار هستند و عزت نفس در آنها افزایش بیشتری داشته است.
از زوال شناختی جلوگیری می کند
از جمله مهم ترین تاثیر ورزش رزمی بر مغزها این است که از زوال شناختی که با بالا رفتن سن ایجاد می شود، رابطه داشته و آن را به تاخیر می اندازد. با انجام دقیق و منظم این ورزش ها می توان از ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر، یا زوال عقل جلوگیری کرد. به دلیل اینکه ورزش های رزمی شامل تمرین های بدنی و ذهنی و ارتباط اجتماعی هستند، باعث ارتقا سلامت مغز و عملکرد شناختی می شود و همان طور که گفته شد، انعطاف پذیری مغز هم بالاتر می رود. پیشرفت کردن زوال شناختی کاهش پیدا می کند و سلامتی مغز در دوران سالمندی بهتر و بهبود پیدا می کند.
کلام پایانی
در این مطلب با اهمیت و تاثیر ورزش رزمی بر مغز و ذهن آشنا شدید؛ البته تاثیرات این ورزش بسیار مفیدتر و بیشتر است که به چند نمونه از آنها اشاره شد. پس می توان برای سلامتی بیشتر جسم و ذهن به انجام ورزش های رزمی روی آورد تا در زندگی از نشاط و سلامتی خوبی برخوردار بود. همچنین با تنوعی که امروزه ورزش های رزمی دارند، افراد طبق علاقه و توانی که دارند، می توانند در هر کدام از ورزش های رزمی که می خواهند شرکت کنند؛ زیرا تاثیر آن تفاوتی نمی کند و به هر حال برای سلامتی جسم و ذهن لازم و ضروری است.