تفاوت ورزش هوازی و قدرتی در چیست/ مقایسه و مزایای هر کدام
ورزش با سبک های مختلف برای سلامتی
همه افراد می دانند که برای داشتن یک تناسب اندام مناسب در کنار برنامه های غذایی باید ورزش هم انجام شود. بیشتر افراد، البته آن دسته از افرادی که تمایل دارند وزن کم کرده و لاغرتر شوند، نمی دانند که آیا باید بیشتر ورزش های هوازی انجام دهند یا قدرتی و شاید هم اصلا تفاوت این دو نوع ورزش را هم ندانند. افرادی که اهل ورزش هستند، به دلیل نیاز به کاهش وزن و عضله سازی با انواع ورزش ها آشنا بوده و آن را دنبال می کنند. شاید هم به تفاوت ورزش هوازی و قدرتی هم پی برده باشند که در این مطلب به بررسی این تفاوت خواهیم پرداخت.
ورزش هوازی چیست؟
نوعی از ورزش که به آن ایروبیک و یا کاردیو گفته می شود، ورزش هوازی گویند که با انجام آنها خون با اکسیژن زیاد توسط قلب پمپاژ می شود تا این اکسیژن به کل عضلاتی که فعالیت می کنند، برسد. در این نوع ورزش ضربان قلب بالا رفته و گردش خون در بدن افزایش پیدا می کند و ورزش هایی مثل دویدن، رقص زومبا، شنای سرعتی از جمله ورزش های هوازی هستند. حالا می خواهیم در مورد تفاوت ورزش هوازی و قدرتی بیان کنیم ولی ابتدا به مزایای ورزش هوازی اشاره می کنیم.
مزایای ورزش هوازی چیست؟
همان طور که می دانید، ورزش از هر نوعی که باشد روی سلامت جسم و روان انسان تاثیر می گذارد. ورزش های هوازی هم دارای مزایای زیادی برای انسان در هر مرجله از زندگی هستند که می توان از مهمترین مزیت های آن به موارد زیر اشاره کرد:
- سلامت قلب و عروق و تنظیم قند و خون
- کاهش فشار خون و کاهش وزن
- افزایش آمادگی جسمانی و اعتماد به نفس
- جلوگیری از دیابت نوع ۲ و درمان تنبلی تخمدان
- جلوگیری از زوال عقل و درمان افسردگی
- کاهش خستگی بدن و بهبود خلق و خوی
- تقویت سیستم ایمنی بدن و تنظیم خواب
مطلب پیشنهادی: با تمرین های ورزش تکواندو آشنا شوید
ورزش قدرتی چیست؟
با توجه به مزایای ورزش هوازی در ادامه به تفاوت ورزش هوازی و قدرتی هم خواهیم پرداخت. ورزش های بدنسازی، استقامتی نوعی از سبک ورزش قدرتی به شمار می روند که ورزشکار از دستگاه و یا وزنه برای اجرای حرکات کمک می گیرد. با این حرکات تمامی عضلات بدن در قسمت های مختلف درگیر می شود که با تکرار کردن مداوم این حرکات و به کارگیری وزنه های سنگین تر اجرا می شود. ورزش قدرتی به بالا رفتن قدرت و توانایی عضله ها کمک کرده و آنها را خوش فرم تر می کند.
با انجام ورزش های قدرتی بافت استخوانی و عضلانی بهبود پیدا می کند و ورزش هایی مثل پیلاتس، TRX از جمله ورزش های قدرتی به شمار می روند که سوخت و ساز بدن را هم بهبود پیدا می دهند. در ادامه به تفاوت ورزش هوازی و قدرتی می پردازیم.
مزایای ورزش قدرتی
همان طور که توضیح داده شد، ورزش از هر نوع برای سلامتی مفید و در بهبود کیفیت زندگی تاثیرگذار است. از مزیت های انجام ورزش های قدرتی می توان گفت که از تحلیل رفتن استخوان های بدن جلوگیری می کند، مخصوصا در خانم ها که به دلیل یکجانشینی و یا بی تحرکی، یائسه شده و در معرض این آسیب به استخوان ها هستند. با انجام ورزش قدرتی می توان از دچار شدن به فشار خون بالا، دیابت نوع دو هم جلوگیری کرده و حتی سطح کلسترول ناسالم را می توان با انجام ورزش های قدرتی درمان کرد.
با انجام ورزش های قدرتی حجم عضلهها افزایش پیدا می کند و آمادگی جسمانی افراد هم بیشتر می شود. این ورزش برای افراد چاق برای جلوگیری از آرتریت بیماری قلبی مفید است و عملکرد مغز را بهتر کرده و ورزش های قدرتی آرتروز، کمردرد و بیماری قلبی را هم کاهش می دهند و قدرت و تعادل بدن را بهبود می بخشند. در روز می توان ۲۰ دقیقه به تمرینات قدرتی پرداخت تا تراکم استخوان و حجم عضلات بیشتر شود و بدن به فرم زیبایی برسد. با آشنایی با ورزش های هوازی و قدرتی در ادامه می خواهیم به تفاوت ورزش هوازی و قدرتی هم بپردازیم.
بیشتر بخوانید: با آسیب های احتمالی در ورزش های رزمی آشنا شوید + روش های جلوگیری
تفاوت ورزش هوازی و قدرتی
ورزش برای سلامتی جسم و حتی روح انسان تاثیرات مثبتی می گذارد و باعث می شود که عملکرد سیستم های مختلف در بدن به درستی انجام شود. ورزش های مختلفی برای انجام دادن وجود دارد که دو سبک ورزشی یعنی قدرتی و هوازی در این مطلب مد نظر ما است و حالا می خواهیم در ادامه به تفاوت ورزش هوازی و قدرتی بپردازیم. گفته شد که ورزش های هوازی موجب تقویت سیستم های عروقی و قلبی می شود و متابولیسم در بدن را افزایش می دهد.
ورزش هایی مثل دویدن، دوچرخه سواری، طناب زدن و… نیز از ورزش های هوازی هستند و این مزایا را به بدن می رسانند. تفاوت ورزش قدرتی با ورزش های هوازی در این است که در این ورزش ها عضلات بدن تقویت می شود و ورزش هایی که با هالتر، دمبل و یا کش و حتی دستگاه ها انجام می شود از این نوع هستند. زمانی که سن افراد بالا می رود در بدن هورمون رشد کمتر ترشح می شود و عضله های بدن کم کم آب می شود که می توان با ورزش های کششی یا وزنه که از ورزش های قدرتی هستند از بافت و عضلات حفاظت کرد و حتی آن را دوباره ساخت.
یکی دیگر از تفاوت ورزش هوازی و قدرتی در این است که در ورزش های هوازی کالری سوزی بسیاری بالایی دارد و در مدت کوتاه به کاهش وزن هم کمک می کند. اما در ورزش های قدرتی که در زمان طولانی انجام می شود از کمتر شدن چربی پشتیبانی کرده و متابولیسم بدن را بالا می برد و وزن کم کم کاهش پیدا می کند.
نحوه کالری سوزی در ورزش هوازی و قدرتی
البته دوره های انجام ورزش های قدرتی به میزان ورزش های هوازی کالری سوزی ندارد ولی مزیت های بسیار زیادی برای بدن دارد؛ یعنی تا ۳۸ ساعت بعد از اینکه تمرینات هوازی انجام شد، در بدن کالری سوزی انجام می شود ولی در ورزش های قدرتی روزها و یا ساعت ها پس از انجام ورزش های قدرتی همچنان بدن کالری سوزی می کند، این مواردی که ذکر شد، چند نمونه از تفاوت ورزش هوازی و قدرتی است که برای آشنایی بیشتر ارائه شد.
کلام پایانی
در این مقاله در مورد دو سبک ورزش قدرتی و هوازی مطالبی بیان شد و در تفاوت ورزش هوازی و قدرتی باید گفت که افرادی که می خواهند وزن خود را سریعتر کاهش بدهند، باید ورزش هوازی انجام دهند. بعد از آن ورزش های قدرتی را اجرا کنند و حتی می توانند در روزهای مختلف این سبک از ورزش ها را انجام دهند و از مزایای آن بهره مند شود.